daen de it

10 tips til din rejse til Sorrento og Amalfikysten

1. TilGÆNGELIGHED

Lad det være sagt med det samme, der er ikke mange flade strækninger på Sorrento og Amalfikysten. Sorrento er beliggende på en klippekyst, og for at nå ned til havet skal du følge trappen ned langs klippen. Der er mulighed for at tage en elevator, der fører fra parken Villa Comunale og ned til havnen. Du skal lidt uden for selve Sorrento by, for at finde sandstrande.

Hvis du gerne vil bo tæt på en sandstrand er byen Maiori en mulighed. Maiori som ligger på den anden side af Amalfi by har, ligesom Sorrento, en stor hotelkapacitet. Maiori ligger tæt på den charmerende by Salerno. Salerno er i øvrigt kendt for sin helt eventyrlig flotte lys udsmykning af byen til jul. Det tager ca. 40 min med tog fra Napoli til Salerno og herfra går der busser til Maiori og Amalfikysten. Maiori har ca. 5.600 indbyggere og har en charmerende strandpromenade, og en god sandstrand.

Mellem Sorrento og Amalfikysten rejser Monte Latteri bjergene sig, og alle byerne på Amalfikysten er bygget ind i klippeskråninger, så trapper kommer man ikke uden om. Tænk over dette, når du skal finde et sted at bo. Fordelen ved det skrånende terræn, mod havet, er de helt utrolig flotte udsigter.

“Positano”​

2. TRANSPORT

Vejene er smalle, cykelstier findes ikke og mange steder er der ingen fortov. Lad dig ikke skræmme af dette, men vær opmærksom på at trafikken er tæt, hvilket til gengæld gør, at hastigheden er lav. Vær tydelig i dit kropssprog omkring hvad din hensigt er, du kan for eksempel ikke altid regne med, at bilerne automatisk stopper når du står ved en fodgængerovergang, her skal du vise at du gerne vil gå over, ved at række hånden frem og få øjenkontakt med chaufføren, så stopper de.

Transport i bil tager rigtig lang tid, så ofte er det langt hurtigere at komme rundt på (el)cykel, eller scooter. Offentlig transport er forholdsvis billig og fungerer. Det er fantastisk at opleve området fra vandvejen. Du kan sejle mellem byerne på Sorrentohalvøen, til Capri, og til Napoli. Sejlturen fra Sorrento til Napoli tager ca. 40 minutter, og fra færgen er der kun cirka 5 minutters gang til Napolis centrum.

3. PAUSA PRANZO

Mange forretninger holder lukket fra ca. Kl.13.00 til kl.16.00. Til gengæld har de længe åbent om aftenen. Nogle restauranter åbner først efter kl.19.00. I Syditalien anses det for tidligt, når man spiser aftensmad kl. 20.00.

4. BEDSTE TIDSPUNKT PÅ ÅRET

Du kan få gode oplevelser hele året rundt. Er du til sol og varme er månederne juni, juli og september at anbefale. I juli og august er temperaturen omkring de 30 grader. August er den varmeste måned på året, og er feriemåneden for mange italienere, derfor er der rigtig mange mennesker på strandene og ved seværdighederne. Det regner meget lidt i sommermånederne, til gengæld kan man opleve massive regnvejrsdage i efterårs- og vintermånederne, hvor Sorrento får mere end 100 mm regn hver måned, med november som den generelt vådeste måned. Som en sidebemærkning kan nævnes, at italienerne ikke bruger regntøj, de bruger en paraply. Temperaturen er gennemsnitlig 12-13 grader om dagen i løbet af vinteren. Vinter og forår er et oplagt tidspunkt hvis man ønsker at undgå alt for meget menneskemylder og trængsel ved seværdighederne.

5. KOMMUNIKATION

Italienerne her i området er ret gode til at tale engelsk, så lad ikke manglende kundskaber i italiensk afholde dig fra en rejse til Sorrento og Amalfikysten. I øvrigt kommer du langt med kropssprog. Italienerne er verdensmester i at kommunikere med kroppen, og de er altid villige til at forsøge at kommunikere, også selv om man ikke taler samme sprog. I Italien bruges den høflige De form i mødet med personer man ikke kender, så vær forberedt på at blive mødt med et Signora (fru) eller Signore (hr).

6. “PIANO PIANO”

Er en talemåde som på dansk kan oversættes til, “tag det roligt, tingene tager den tid de tager”. Især i højsæsonen er der mange mennesker og meget trafik, det kan være overvældende, og tingene tager ofte lidt længere tid end man forventer. Så et råd er, forbered dig mentalt på at tingene ikke altid går så hurtigt som planlagt, vær bevidst om at sætte tempoet ned, og følg den italienske rytme, hvor der altid synes at være tid til en snak og et smil. Det kan varmt anbefales at finde en café, med en smuk udsigt, hvor du kan sidde og nyde udsigten, og se på menneskene der passerer forbi og eventuelt nyde en aperitif.

​“Havnen i Massa Lubrense”

7. HVAD SKAL MAN SPISE?

De fleste har en forestilling om hvad der er ægte italiensk mad, og her kommer vi ikke udenom pizza og pasta. Sorrento halvøen er beliggende i Campania regionen, og her i området produceres noget af den bedste pasta i Italien.

Bøffelmozzarella produceres ligeledes i regionen så en klassisk Caprese salat, som består af tomater, bøffel mozzarella og basilikum, kan kun anbefales. Den klassiske pizza Margherita er ligeledes et must. Mange steder kan man opleve pizza blive bagt i en åben stenovn, hvor der fyres med brænde, det giver en helt særlig autentisk oplevelse. Den lokale citronlikør, Limoncello er allesteds nærværende og en smags oplevelse som passer perfekt til området.

8. TØJ OG SKO

I Sorrento og de øvrige byer på Sorrento Halvøen, er priserne på tøj og sko forholdsvis høje. Der er stort udvalg af tøj og skobutikker, og søger man efter en smuk festkjole, er det helt sikkert muligt at finde en. Italienerne går op i at være velklædt og til festlige anledninger forstår de italienske kvinder virkelig at gøre noget ekstra ud af sig selv, både hvad hår og makeup angår men ikke mindst forstår de at klæde sig i flotte kjoler og sko.

I Napoli er der et stort udvalg af tøjbutikker, og priserne mere rimelige end på Sorrento Halvøen. Sko er et helt kapitel for sig, jeg vil blot nævne, at der flere steder findes skobutikker hvor du kan få håndlavet dine egne sandaler.

9. SEVÆRDIGHEDER

Vælger du at bo i Sorrento by, har du let adgang til transport til de mest kendte seværdigheder i området. De fem mest populære udflugtsmål er: Pompeji, Herculaneum, Vesuv, Capri og Amalfikysten.

Pompeji og Herculaneum er for den historieinteresserede et must og alle, historie interesseret eller ej, bliver fascineret af at få et indblik i hvordan livet var i en romersk by for 2000 år siden, og ikke mindst de færdigheder de mestrede inden for håndværk, kunst og byggeri.

Jeg har været på toppen af Vesuv mange gange, og jeg bliver hver gang grebet af følelsen af naturens storhed, den både skabene og ødelæggende kraft den besidder. Udsigten ud over landskabet og Napolibugten er fantastisk.

Capri er kendt for mange ting, ikke mindst for den blå grotte. Hver dog opmærksom på, at det ikke altid er muligt at besøge den blå grotte, idet det i høj grad afhænger af om havet er rolig så vejr og vind er afgørende. Hver forberedt på at alt er meget dyrt på Capri. Du kan læse mere om de forskellige seværdigheder på vores hjemmeside: www.sorrentoogamalfikysten.dk

10. AKTIVITER I NATUREN

Området byder på nogle fantastiske vandreruter, en af ruterne kaldes “Gudernes sti”. Her vandrer du mellem byen Bomerano og Positano på Amalfikysten. Hvis du kan lide at cykle, så er det en oplagt måde at udforske området på. Så alt afhængig af om du ynder at cykle på racercykel eller på mountainbike så er dette muligt. At cykle på en el-cykel er et super, effektivt transportmiddel samt en fantastisk måde at opleve området på. Er du til aktiviteter på og i vandet, så er det både muligt at dykke, komme med ud og sejle på en sejlbåd eller sejle i kajak.

Har du spørgsmål, er du meget velkommen til at kontakte os på mail: Soamalfi@gmail.com​

BENVENUTO A SORRENTO!​