daen de it

Hvordan lærer du hurtigt italiensk

Vi glædede os til at starte på sprogskolen Sct. Anna Institut i Sorrento. Vi havde købt seks ugers undervisning, de fire første uger havde vi fire timers daglig undervisning. Vi troede det ville være den helt rigtige måde at starte vores nye liv i Sorrento.

Det eneste forudgående kendskab til det italienske sprog, var tre måneders kursus i italiensk for begynder med to timers ugentlig undervisning. Opholdet på sprogskolen blev på mange måder lærerigt. Vi erfarede, at det er meget vanskeligt at lære et nyt sprog, når underviseren kun kan italiensk. Vi savnede i den grad at få forklaring af grammatik og øvelser på dansk, heldigvis kunne nogle af underviserne engelsk, så det hjalp en smule, selvom det også krævede sit at skulle forholde sig til både engelsk og italiensk.

I Sorrento er mange rigtig gode til at tale engelsk. Så vi skal virkelig beslutte, at holde fast i at kommunikerer på italiensk, hvilket er udfordrende når man hele tiden skal lede efter ord, og forsøge at konstruerer grammatiske korrekte sætninger. Der bliver også talt en del Napolitansk, hvilket ikke gør det lettere. At lære et nyt sprog er sjovt men kræver rigtig meget læring og øvelse. Så der er virkelig brug for energi og fokus. Og det kræver, at du tør at lave fejl.

I løbet af de første par uger blev jeg så overvældet af afmagt, at jeg begyndte at græde. Pludselig var jeg i en situation, hvor jeg ikke kunne give udtryk for tanker og følelser, jeg kunne ikke bruge mine kompetencer. Jeg følte mig inkompetent og dum. Jeg kunne ikke bidrage med noget og hele mit fundament var revet væk under mig, min identitet var væk. Jeg har hele tiden været klar over at eventyret bliver en personlig udviklingsrejse. Denne dag fik jeg for alvor en erkendelse af, at nu starter et nyt liv. Jeg blev klar over, at for at nyde processen med at rumme og lære nyt så skulle jeg, udover at være modig og vedholdende, også være nysgerrig, have noget medfølelse med mig selv. Det overraskede mig, hvordan jeg kunne blive grebet af dårlig samvittighed, hvis jeg ikke syntes at jeg havde læst ordentligt på lektierne. Så det handler om, at erkende at det er svært at lærer og forholde sig til mange nye ting på en gang, og at det er okay.

At lære et nyt sprog kræver mental overskud og vedholdenhed. I bakspejlet kan vi se, at vi gjorde det ekstra svært for os selv, idet samtidig med at vi skulle lære et nyt sprog, havde vi forladt en tryg base og skulle skabe en ny. Vi søgte efter et sted at bo, og var i gang med en proces omkring nyt job.

Det sjove ved at lære et nyt sprog er, at man også lærer nyt om sig selv. Det er ligesom at andre sider af en selv kommer frem, når man taler et andet sprog end ens modersmål. Der er som at lege, at man er en anden person. Man finder ud af hvilke ting der er vigtige for en at kunne formidle, og at det vigtige er at kunne kommunikere, og ikke at kunne tale sproget flydende. Og hvornår taler man egentlig et sprog flydende? Vi får nu undervisning nogle timer om ugen via Skype. Hvor vores meget dygtige lærer fra Studia.dk, der har italiensk som sit modersmål men også kan dansk, er fantastisk til at give en effektiv og motiverende undervisning. Jeg er virkelig blevet overrasket over hvor meget det betyder, at have en underviser, som forstår og fornemmer, hvilken måde undervisningen skal tilrettelægges på, for at man fastholder motivationen. 

5 råd til at lære Italiensk

  1. Hvis du er nybegynder, er det vigtigt, at underviseren kan forklare grammatikken på dansk
  2. Fastholde motivationen ved at skifte mellem forskellige undervisningsformer. F.eks. Kan du supplere et kursus hvor du møder fysisk frem til undervisning med online undervisning. sprog apps, youtube, og lytteøvelser. Vi startede med et kursus på AOF – Italiensk for begyndere, derefter Sct Anna institut i Sorrento. Derudover har vi brugt Studia.dk og lostudioitaliano.com
  3. Brug sproget, tale, tale, tale….
  4. Find en person at tale italiensk med, en som du er tryg ved, og som kan rette dine fejl.
  5. Se og hører italiensk tv og radio/ podcast.