daen de it

Kan det virkelig gøres så simpelt? - Lev mere med mindre

​Skønt væg billede af syditaliensk livsglæde

Forleden faldt jeg over en række avisartikler, som handlede om mennesker der havde valgt at leve mere minimalistisk. Jeg kom til at tænke over, at den livsstil vi har nu, her i Syditalien, faktisk har begreber som simple living og minimalisme knyttet på sig.

At leve minimalistisk, og leve et liv hvor man er tilfreds med det man har istedet for at stræbe efter mere, har ikke i sig selv været et mål eller en drivkraft, for at skifte hverdagen som lønmodtager ud med et liv som selvstændig og freelancer i Syditalien. Det har mere været en ide om at leve mere enkelt, hvilket for mig rummer et bredere spektrum.

At leve mere enkelt indbærer ikke kun at eje færre ting, men mere et ønske om at få mere mentalt overskud til reelt at opleve en følelse af glæde, tilfredshed, at nyde og værdsætte livet. Det handler om at leve i et langsomt tempo, ikke altid at have travlt og en fyldt kalender, ikke altid at skulle planlægge. Og så handler det i høj grad om at gøre det som betyder noget. Det at leve med få materielle ting har været et element i at få mere mentalt overskud. Der er simpelthen ikke så meget at forholde sig til, holde styr på og rydde op i.

Samfundsmæssigt har vi oplevet at levestandarden er øget for hver generation. Bare tag et eksempel som fjernsyn, da jeg var barn var det normalt at en husstand havde et fjernsyn, hvor det efter nogle år blev almindeligt at have flere fjernsyn i hvert hjem. Det at have råd til flere ting, og få flere muligheder har været noget vi kulturelt set har stræbt efter, og anset som en målestok for succes. Det er derfor tankevækkende at simple living, og minimalisme nu er en livsstil som flere bliver inspireret af. Så når materielle ting ikke længere betyder noget, hvad gør så?

Det at give dig selv lov til at være i stedet for hele tiden at gøre, sætter dig fri til at blive mere bevidst om hvad der reelt betyder noget. Når du hele tiden er optaget af at udføre, planlægge, og navigere i alle de forstyrrelser der igen kræver ny planlægning, så bliver det svært at se det hele i et større perspektiv, du mister overblikket og evnen til at prioritere. Når man ikke længere orker de ting som giver en glæde og energi, så er det at man gerne skal kunne se et stort rødt stopsignal blinke. Til sidst kan du måske slet ikke længere mærke hvad du har lyst til, og hvad der gør dig glad, du bliver træt og udmattet.

Kravene til det enkelt menneske i form arbejdspres, forandringsparathed, håndtering af informationsstrømme, og så videre, er øget markant. Vi vil karriere, flot bolig, børn, spændende fritid, og følge med i nye tendenser, for ikke at opleve FOMO (fear of missing out), og for mange lykkedes det også, men ofte er det en høj pris at betale i form stress, manglende, nærvær og glæde. Man sammenligner sig med andre og tænker andre klarer det, de formår at leve “det perfekte liv”. Og hvad er så det perfekte liv? Flere er begyndt at se at der kan være andre måder at leve livet på, med andre værdier, og når dette sker ud fra et bevidst valg, så vil det ikke opleves som et nederlag at sige farvel til dogmereglerne omkring et succesfuldt liv, tværtimod kan det opleves som en stor lettelse.

​En syditaliener sagde til mig:

​“det vigtigste i livet er mad og kærlighed”

​Og hvem ønsker ikke at give og modtage kærlighed og rent faktisk lykkedes med det!

​Basilikum er min absolut ynglings krydderurt

Når du giver dig selv tid til at finde ud af hvad der betyder noget, og leve det, vil du måske tænke ligesom mig, kan det virkelig gøres så simpelt! Så i stedet for at frygte at du går glip af noget bliver det en befrielse. Når du sætter sig selv fri fra omgivelsernes forventninger og normer, og i stedet lever mere i overensstemmelse med hvad du trives, og har det godt med, vil det blive meget mere simpelt at vælge til og fra. Det kræver mod og selvindsigt at lave en kursændring da der jo aldrig er en garanti for at forventningerne indfries. Men hvad er det værste der kan ske?