daen de it

Tips om god mad og vin fra Syditalien.

​Italienerne elsker god mad og de snakker rigtig meget om mad. Jeg er fascineret af med hvilken passion de kan tale om mad, og kommer jeg uforvarende til at spørge ind til en ret, får jeg altid et meget detaljeret svar om ingredienser og tilberedelse, gerne krydret med tillægsord som beskriver hvor fantastisk denne ret smager. Og det spørgsmål du først bliver mødt med, når du møder en person du ikke kender, er hvad kan du lide at spise? Indrømmet jeg kan ikke lide at lave mad, og slet ikke mad som kræver mange ingredienser og tager evigheder om at lave.

Solskin, god mad og vin

Idéen til at lave vores webshop https://smagenafsyditalien.dk/ blev skabt ud fra den begejstring vi har for den madkultur vi oplever her i området, hvor god mad og vin er en værdsat og integreret del af livet. Vi opdagede, at der findes fantastiske vine i Campania regionen som ikke kan købes i Danmark, og tænkte det vil vi da introducere til danskerne.  

https://smagenafsyditalien.dk/vin

”Det vigtigste i livet er god mad,

derefter kærlighed”

Citat: Sorrentini

​Det italienske køkken er både mig og min mand vilde med, det er simpelt og med fokus på gode råvare. På Sorrentohalvøen er der ofte fisk og skaldyr på menuen, og min absolutte ynglings ret er spaghetti alle vongole. Grønsager dominerer langt mere i retterne end kød. Jeg har aldrig været den store kødspiser, og kan jo se at der nu er en tendens til at skære ned på kødforbruget. Det er lidt pudsigt at tænke at italienerne, der er ret konservative i forhold til mad, faktisk er med på den nyeste trend. Her er det en større forbrydelse at ændre i opskriften på en traditionsrig ret end at bryde en trafikregel. 

Spaghetti med søpindsvin

Muslingesuppe

Middelhavs kost har, i et sundhedsmæssigt perspektiv, været fremhævet for sine gode ernæringsmæssige kvaliteter, da der bliver spist meget grønt, fisk og olivenolie. Jeg er selv blevet vild med at bruge olivenolie. En af mine favoritter er ekstra jomfru olivenolie med citron som jeg blandt andet bruger ovenpå græsk yoghurt, der er min foretrukne morgenmad for tiden. Du kan finde inspiration til krydrede olivenolier her https://smagenafsyditalien.dk/olivenolie

Mange undrer sig så over hvordan det kan være at italienerne ikke bliver tykke når pasta er så stor en del af hverdagsmaden. Hvor meget man spiser, og hvilken kvalitet pastaen har, er af stor betydning, for om pastaen sætter sig på sidebenene. Der er stor forskel både på smag, konsistens og næringsindhold, om du køber en billig fabriksfremstillet pasta eller en kvalitetspasta.

De fleste vil nok straks tænke pizza, pasta og rødvin, når man skal nævne hvad der kendetegner Italiensk madkultur. Alt efter i hvilken region eller provins du befinder dig i, i Italien er der særlige egnsretter og madtraditioner. Men hvad kendetegner smagen af Syditalien?​

Limoncello

På Sorrentohalvøen og Amalfikysten findes der mange små familiedrevne virksomheder, der producerer blandt andet ost, vin, limoncello og marmelade. Områdets indbyggere er stolte af deres Sorrento citroner, og en helt klassisk smag af Syditalien er for mig noget med citron. Jeg er selv vokset op på en gård, hvor vi var selvforsynede med grønsager, kød, æg og mælk. Jeg kan huske, at jeg som barn syntes det var fantastisk når vi fik franskbrød som var købt i stedet for hjemmebag, da det jo var det jeg var vant til. Så jeg får altid, minder fra min egen barndom, når jeg er på besøg hos en producent, hvor hele familien lige fra børn til bedste forældre er fælles om at drive stedet. Der er noget særligt over at opleve den familiedynamik, passion og stolthed hvormed de fremstiller deres produkter. Det er en livsstil som virker besnærende, det handler om det nære, det enkle og det autentiske.

Da vi fik idéen til https://smagenafsyditalien.dk/ var vi inspireret af de familier vi har mødt, og fik lyst til at skabe noget sammen med vores egen familie. Jeg har altid haft et tæt forhold til min søster, og da hun hørte om vores ide og hvordan vi brændte for det, var hun hurtig til at sige ja til at hjælpe og bakke op.

Her i området er der flere små producenter som er gået sammen i et konsortium, fællesskabet har gjort at myndighederne tager dem seriøst, og bidraget til at det er lettere for den enkelte, at i værksætte en proces om at få certificering og kvalitetsmærket deres produkter. DOP eller på dansk BOB. (beskyttet oprindelses betegnelse) er en certificering som indikerer at produktet er fremstillet ud fra særlige kvalitetskrav og at processen bliver kontrolleret. Så ser du et produkt med dette mærke, så ved du at du får et produkt som enten er fremstillet, forarbejdet eller omdannet i det bestemte område og at det lever op til særlige kvalitetskrav.​

​En anden ting som vi er blevet begejstret for, er den smukke keramik, som man ser overalt. Keramikken bliver ikke kun lavet som brugsgenstande men også til blandt andet vægudsmykning. Helt tilfældigt fandt vi det lille keramikværksted, AmFusco som ligger i den idylliske by Furore på Amalfikysten. Ægteparret Enzo og Anna Maria laver de smukkeste ting, inspireret af naturen og områdets farver. Du kan læse mere om AmFusco her

https://smagenafsyditalien.dk/producenter

At servere mad i smukke skåle og spise af flotte tallerkener gør lige oplevelsen lidt bedre. Vi er simpelthen så glade for at vi har fået mulighed for at sælge deres keramik på vores webshop https://smagenafsyditalien.dk/keramik

​Da vi i efteråret 2018 gik i gang med at etablere Smagen af Syditalien, havde vi ingen kendskab til hvordan man starter en importvirksomhed eller laver en webshop. Det har været et meget større arbejde end vi havde regnet med, men så meget desto større er glæden ved at det lykkedes. Kig ind i vores webshop https://smagenafsyditalien.dk/ og smag på Syditalien.

Skrevet af Anette Paulsen Jensen