daen de it

Citroner, citroner, citroner

Jeg har aldrig rigtig tænkt på citroner som noget særligt, men efter jeg er flyttet til Sorrento er jeg blevet ret fascineret af de gule frugter. Ikke fordi jeg bruger mere citron i madlavning end førhen, men simpelthen fordi citrontræerne er så smukke, og de er alle vegne. Sorrentinerne har en passion for den syrlige frugt, og man kan på ingen måde komme udenom et bestemt produkt lavet af citron, den allestedsnærværende limoncello. Limoncello er en likør som er lavet af citronskal, alkohol (95%), vand og sukker. Citronskallerne, kun den gule del, ligger i alkoholen i tre dage. Citronskallerne sies fra alkoholen som så blandes med sukkervand.

Citrontræer blomstrer året rundt og bærer både blomster og modne frugter samtidig. Klima og jordforholdene, omkring Sorrento, gør, at citronerne kan dyrkes økologisk. Citronerne smager og dufter fantastisk. Skallen er tyk og kødet er saftigt og syrer indholdet er så tilpas, at de faktisk kan spises som man spiser en appelsin.

Sorrento citronen, ‘Femminello Sorrentino’ eller ‘Limone ovale’ også kendt som Limone di Sorrento eller Ovale di Sorrento. De duftende citroner er sorter af den ældste og vigtigste citron gruppe i Italien: Femminello-typerne, et ældre navn for dem er Sfusato, hvilket betyder “spindel” på italiensk, og er en afspejling af deres form. Der er mange navngivne sorter, alt efter hvilken region de dyrkes i. Ægte italienske Sorrento citroner dyrkes inden for en beskyttet oprindelses region på Sorrento Halvøen og øen Capri. Uden for dette beskyttede område dyrkes Sorrento citroner under navnet Femminello Ovale eller Femminello Santa Teresa.

Oftest bruges Sorrento citroner til fremstilling af limoncello. De duftende citroner bruges også til at lave syltetøj, til at lave kandiseret citronskal og de halveres, saltes og konserveres til senere brug. Citron tilsættes olivenolie og eddiker. Halverede eller kvartede Sorrento citroner kan steges sammen med kød, fisk eller grøntsager. Den aromatiske smag vil tilføre en fin citrussmag til alt fra bagværk til salte retter. I Italien er citron ofte tilføjet som en finish til risotto eller pasta retter. Juicen kan bruges til marinader, drikkevarer, granita og andre desserter.

Citroner har en lang ærefuld historie i Italien. Nogle familier, langs Amalfikysten, har dyrket Femminello-type citroner i seks generationer. I århundreder har Sorrento citroner været den primære sort anvendt til fremstilling af limoncello. 60% af alle dyrkede Sorrento citroner er reserveret til at lave den søde italienske likør. Det serveres koldt som en eftermiddag eller mellem-retters aperitif.

Sorrento citronerne menes at have været en spontan mutation fundet på et femminello citrontræ, nær Sorrento i det 16. århundrede. En teori er at citronerne først var kommet til Italien via rejsende langs Silkevejen, men nogle mener, at det var jødiske indvandrere, som først bragte dem til området i 1. århundrede e.Kr. Jesuitterne i området begyndte at dyrke citronerne i 1600 tallet. De er blevet dyrket der og langs den nærliggende Amalfikysten i over 500 år. De unikke jord- og miljøforhold i Campania-regionen, sammen med den måde, hvorpå citronerne dyrkes – på pergolaer med beskyttende garn, er det, der gør disse citroner specielle. De er, i mange tilfælde, endda håndhøstede.

I begyndelsen af 2000’erne fik citronerne i Sorrento deres eget beskyttede geografiske identifikation genkendelse (IGP) og de beskyttes og markedsføres gennem et dedikeret konsortium. Uden for Italien dyrkes Sorrento citroner i begrænset omfang i det sydlige Californien.​