daen de it

Det var på Capri

Der er skrevet, og ikke mindst sunget, meget om den lille ø Capri. Det er kun en kort sejltur der skiller Sorrento fra den skønne ø Capri.

Øen har gennem tiderne været besøgt af alt fra romerske kejsere til forfattere, filmstjerner og ikke mindst det internationale jetset. Capri er ca. 10 kvadratkilometer stor og har ca. 12.00 indbyggere. Der er 5 km. mellem Capri og fastlandet. Der er ca. 4.000 i Anacapri og resten bor i Capri by.

I Capri by er der mange elegante butikker, hoteller og restauranter, som ligger langs de snoede gader. Fra en café på Piazza Umberto, med den lille hvide kirke, kan man sidde og følge med i bylivet.

Uret på piazza Umberto, har de farver som symboliserer området, blå for havet, gul for solen, hvid for kalksten. Urskiven blev lavet som armbåndsur og udviklede sig til det eksklusive urmærke Capri Watch

En spadseretur gennem Piazzetta og derefter ned til Augustus have, er den klassiske rute for dem, der bare har et par korte timer på Capri, og ønsker at nyde en hurtig smagsprøve af øen. Ruten for at nå Augustus have tager dig direkte gennem centrum af byen Capri, langs en række naturskønne områder, med bredt udsyn fra Marina Piccola-bugten ved Via Krupp til Faraglioni klippeformationerne. Ruten går forbi Grand Hotel Quisisana, det var tidligere et hospital, men er nu et meget eksklusivt hotel hvor blandt andet Oskar Wild har boet.

Augustus have ligger ved en historisk ejendom, købt af den tyske industrimand Friedrich Alfred Krupp i begyndelsen af 1900-tallet. Efter Første Verdenskrig, blev ejendommen omdøbt ”Augustus have”. Krupp forærede haven til Capri Kommune.

Vejen Via Krupp ned til Marina Piccola​

Capris mest ikoniske syn er den dramatiske “I Faraglioni“, tre tårnhøje klippeformationer, der rager ud fra Middelhavet lige ud for øens kyst. De kaldes: Stella, di Mezzo og di Fuori. Et snapshot med denne betagende gruppe, af havets giganter i baggrunden, er et must for alle besøgende til Capri. På sejltur rundt om Capri, kan man sejle en tur gennem hullet i klippen di Mezzo.

De tre klipper “I Faraglioni” : Stella, di Mezzo og di Fuori.

Har man tid og kræfter, kan man gå en tur til den gamle kejservilla Villa Jovis, der har tilhørt kejser Tiberius. Vandreturen kræver gode ben og tager omkring en time hver vej.


​Man kan også tage en vandretur i bjergene ved Anacapri, op til Monte Solaro 589 m., som er det højeste punkt på øen. Det tager ca. 1 time hver vej. Man kan tage liften den tager 12 min. Ellers fristes man måske til at tage en tur med de lokale både til “Grotta Azurra”, den Blå Grotte, som er verdensberømt for det smukke blå vand.

I den lille by Anacapri i 270 meters højde, finder vi Villa San Michele, en fantastisk villa opført af den svenske doktor og forfatter Axel Munthe. Axel Munthe udgav som 72-årig i 1929 “Bogen om San Michele“, der straks blev en verdenssucces. Han havde kontakt til det svenske kongehus, og den svenske dronning havde rekreative ophold i Villaen. Villaen der er bygget oven på ruinerne af en romersk villa, er imponerende og har et fantastisk haveanlæg med terrasser, Byggeriet indledtes i 1887 og stod på i flere år. Derefter tilbragte Munthe størstedelen af sin tid her.

I denne periode besøgte talrige kendte personer Munthe i hans villa. Heriblandt skagensmalerne Marie og P.S. Krøyer, der blev særdeles gode venner med svenskeren, som agerede både læge og sjælesørger for ikke mindst den melankolske Marie Krøyer.

Axel Munthe var en særdeles kosmopolitisk person, der taler flere sprog flydende og studerede i både Sverige og Paris, ligesom han også nåede at have lægeklinik i både Paris og Rom. Sidstnævnte klinik havde han sideløbende med tilværelsen på Capri, hvor han så delte tiden mellem de to steder.

Hans mest berømte patient var den svenske dronning Victoria. Trods sin bopæl i udlandet blev Munthe udnævnt til svensk hoflæge i 1892, og han tog sig specielt af Victoria, først da hun var kronprinsesse og siden som dronning.

Den svenske dronning led af en slem bronkitis, og Munthe anbefalede hende derfor at tilbringe vintermånederne på Capri, hvilket hun gjorde i mange år. Dronningen og Munthe udviklede et (meget nært) venskab. De to nærede en fælles kærlighed til dyr og musik, og dronningen bistod Munthe med at oprette et fuglereservat på det nærliggende Barbarossa-højdedrag, et reservat der stadig består i dag. Sammen arrangerede Victoria og Munthe også aftenkoncerter på Villa San Michele, hvor dronningen blandt andet spillede klaver.

Trods sine berømte patienter er Axel Munthe dog mere kendt som forfatter end som læge. Hans selvbiografiske bog, Historien om San Michele udkom i 1929 og blev oversat til omkring 50 sprog, og var efter datidens forhold en verdensomspændende bestseller.

Axel Munthe døde i 1949, og forinden havde han testamenteret Villa San Michele til den svenske stat. Villaen fungerer i dag som museum og bliver drevet af en svensk fond. I Munthes ånd arrangeres der hver fredag aften i juni, juli og august klassiske koncerter på en af terrasserne, ligesom fonden også står for vedligeholdelsen af fuglereservatet.

Fonden har helt bevidst ændret så lidt som muligt på villaens udseende, og når man i dag går rundt i det store hvidmalede hus, er det ikke svært at fornemme Munthes smag og stil. Det gælder ikke mindst hans store kunstsamling, der stadig er intakt og kan nydes i villaen og haven. Munthe var en stor kunstelsker. Han købte, hvad han kunne lide, og hans samling er derfor en skønsom blanding af alverdens stilarter.

Blomster og natur var en anden af Munthes lidenskaber, og det er en fornøjelse at spadsere rundt i villahaven og nyde de mange farverige blomster og øvrige planter. Endelig må man ikke glemme den helt forrygende udsigt fra haven, og ned over Napoli-bugten, samt store dele af den øvrige ø.

Villa San Michele blev bygget oven på resterne af en gammel romersk villa, der var dedikeret til helgenen San Michele. Munthe valgte at beholde navnet. Den romerske villa kan meget vel have været opført i tiden omkring år 27, hvor den romerske kejser Tiberius trak sig tilbage til Capri. San Michele er også navnet på en nærliggende kirke i Anacapri, der er kendt for sit gulv. Det er belagt med majolikafliser, der viser Francesco Solimenas fremstilling af Historien om Paradis.

Tæt på Villa San Michele, ligger den såkaldte føniske trappe med sine 777 trin. Den forbinder Anacapri med Capris anløbshavn, Marina Grande.