daen de it

Herculaneum

Efter legenden grundlagt af Herkules, deraf navnet, fund har dog godtgjort at byen stammer fra det 6-8 årh. f.Kr., og efter en periode med stærk græsk indflydelse kom den under romersk herredømme i de sidste 2 førkristne århundreder, hvor byen eksisterede frem til udslettelsen under Vesuvs udbrud i år 79, der også lagde Pompeji i ruiner

Der ville den være forblevet begravet under jorden, hvis ikke Syditaliens adelige stormænd, og især kong Carlo III af Napoli i 1700-tallet havde besluttet sig for at bygge små sommerslotte, med udsigt over bugten, netop her. Under brøndgravning fandt man først teateret, siden papyrus-villaen, en luksusvilla, der (som man senere har fundet ud af) sandsynligvis engang havde tilhørt Caesars svigerfar, Lucius Calpurnius Piso, der har nydt den vidunderlige udsigt. Beliggenheden lokkede påny og førte til genopdagelsen af byen.

Byen var i sin glanstid en rig badeby, med store rigmandsvillaer ned mod den attraktive kyst, mens mere beskeden bebyggelse lå bagved. I modsætning til Pompeji der var en stor og betydningsfuld handelsby, så har Herculaneum først og fremmest været et sted, hvor man slappede af, og nød livet i smukke omgivelser. Gaderne i Herculaneum er langt mindre slidte end i Pompeji og anlagt med brug af fine marmormaterialer.

Når byen er så velbevaret skyldes det, at den blev begravet under et meget tykt lava-lag, nogle steder helt op til 30 meter. Dette har vanskeliggjort udgravningen af byen, der blev genopdaget i 1706, og det nuværende anlæg udgør kun en fjerdedel af byens oprindelige størrelse. Den cementagtige muddermasse lagde sig tæt omkring alt, den stødte på, desinficerede det og dannede en forseglet, lufttæt indpakning. Pompeii blev derimod dækket af et nedfald af pimpsten og aske, der ikke sluttede tæt. Forgængeligt materiale som træ og stof er derfor gået tabt i Pompeii, men er bevaret i Herculaneum. Udgravningsarbejdet fortsætter kontinuerligt, men er som sagt yderst vanskeligt og meget udgiftskrævende. Først i 1900-tallet er større dele af byen blevet egentlig udgravet; den ligger faktisk i et hul i den moderne by (forstad) Ercolano. Og Vesuv rejser sig stadig, truende, mod øst. Vulkanen er ikke død; den sover.

Der er nu anlagt et mindre museum i forbindelse med udgravningerne i Herculanum, men de bedste fund befinder sig i dag, som det også gælder for udgravningerne i Pompeji, på Det national arkæologiske Museum i Napoli – Et absolut must at besøge, når man er på besøg i området.