daen de it

Napoli

Napoli har ca. 1 million indbyggere og der bor ca. 3 millioner i oplandet til Napoli. Byen har europas største historiske centrum og har en velfortjent plads på UNESCO`s verdensarvliste.

Byen blev grundlagt i 700 tallet før kr. af grækerne, oprindelig med navnet Parthenope, efter en ny grundlæggelse omtales den i år 42 f. kr. som Neapolis (den nye by). I år 326 kom Napoli under romersk styre. Kulturelt vedblev byen dog med at være stærkt tilknyttet til græsk kultur, og er den mest græsk inspireret by i Italien. Efter 300 år som selvstændig ny stat kom Napoli i 1100 tallet under normannisk herredømme.

I 1734-1861 var Napoli under spansk styre. I denne periode var Napoli et politisk og kulturelt centrum i Europa, kun afbrudt af Napoleonskrigene. Det var under spansk styre udgravning af Pompeij begyndte, og den smukke opera Teatro di San Carlo blev bygget. I 1860 Forenes Italien under konge Vittorio Emanuelle 2.

Anden verdenskrig gik hårdt ud over Napoli. Der var mange bombardementer og befolkningen måtte søgte beskyttelse i tunneller under byen. Der ligger et fintmasket netværk af tunneller og huler skabt af århundredes mineaktivitet. Under byen findes den bløde Tufa-sten og det er den, der blev brugt til at bygge de monumenter, der ligger på overfladen. Tunnellerne der ligger hele 30 meter under gadeplan er mulig at besøge.

Napoli stedet hvor den legendariske “Pizza Margherita” blev opfundet. Pizzaen er i december 2017 kommet på UNESCO’s verdenskulturarvsliste. Pizza blev opfundet i 1700 tallet, i Campania regionen som Napoli ligger i. Det var fattigmandsspise men på et tidspunkt opfandt Pizza bageren Esposito fra Napoli, en pizza til Dronning Margherita af Italien, i anledning af hendes besøg i byen i 1889. Pizzaen er med tomatsovs, mozzarellaost og basilikum, og repræsenterer således farverne på det italienske flag. Bageriet hvor den blev opfundet hedder Brandi og ligger på Via Chiaia tæt på Piazza del Plebiscito.

​Piazza del Plebiscito med kirken “San Francesco di Paola” som er inspireret af Pantheon i Rom

Ved Piazza del Plebiscito, ligger pasticceria Gambrinus, som sætter de perfekte rammer til at nyde en god kop kaffe.

Castel Sant ‘Elmo går tilbage til 1275. Saint Elmo Castle er en middelalderborg, som ligger på bakken af Vomero, Napoli, og står på det sted, hvor der i det tiende århundrede var en kirke dedikeret til St. Erasmus. Denne imponerende bygning er delvis fremstillet af gul tufsten. Mellem 1537 og 1547 blev slottet rekonstrueret af viceroy Don Pedro of Toledo, og her tog det sin særlige stjerneformede struktur. I 1604 blev slottet brugt som fængsel for politiske fanger, og derefter som fængsel for militære fanger indtil 1952. I 1976 begyndte genopbygningen, der varede syv år, så i dag er den oprindelige struktur igen synlig.

I dag er slottet Saint Elmo et multifunktionscenter med kunstudstillinger, shows, koncerter og et konferencecenter. Til disse og andre funktioner er slottet særligt velegnet, da det byder på betagende udsigt over byen og Napoli-bugten.

Castel dell´Ovo er oprindeligt fra det tolvte århundrede og ligger på holmen kaldet Megaride, navnet stammer fra en gammel legende, at den romerske digter Vergil – der i middelalderen også blev betragtet som en tryllekunstner – mentes at have indbygget et æg i fæstningens fundamentet. Hvis ægget på et tidspunkt gik i stykker, ville det have forårsaget ikke blot sammenbruddet af slottet, men også en række katastrofale katastrofer ville indtræffe i byen Napoli. Museet byder på en samling af keramik, tekstiler og andre artefakter i dagligdagen. Fortet er forbundet til fastlandet med en lang dæmning 100.

Castel Nuovo, bedre kendt som Maschio Angioino er et middelalder og renæssance slot fra ca. 1282. De middelalderlige mure af dette spektakulære slot er indlejret i to høje tårne. Bygget af Charles af Anjou, anvendes i dag til museum og har en særlig afdeling for Italiens historie. Bemærkelsesværdige er også den triumfbue, der pryder indgangen, bygget i midten af femtende århundrede efter erobringen af tronen i Napoli af Alfonso af Aragonien.

​Ved kirken Santa Chiara ligger et kloster med en Klosterhave. Klostergården er dekoreret med glaseret keramik Her finder man en oase af fred og ro midt i den hektiske storby.

Napolis charme og puls opleves bedst ved at gå rundt i de små gader.

En af de små gader i det spanske kvarter

Via San Gregorio Armeno, er en gade i det historiske kvarter som er kendt for værksteder og butikker med figurer og udstyr til julekrybber.

Lykkeamulet

Lykkeamuletten “Den hornede hånd” stammer fra Napoli området, den beskytter mod alt dog mest mod “onde øjne” (man knytter hånden og strækker lillefinger og pegefinger som peger mod jorden).

Tyren med dens horn var et vigtigt frugtbarhedssymbol, og oprindeligt blev det brugt til at beskytte mænds frugtbarhed- i stedet for at beskytte mod onde øjne. I dag bruger mange italiener “La manu Cornuta” som amuletter i nøgleringen eller hængende i bilens forrude.

Hornet skal være en gave!! Amuletten virker kun, hvis man har fået den forærende af en venligsindet sjæl. De mest effektive er lavet i sølv eller i rød blodkoral. Er en hornet hånd ikke nok, kan amuletten udbygges med mere beskyttelse. Pukkelryggede mænd bringer således held i Italien. Pukkelryggede kvinder bringer uheld, og en hestesko skader aldrig. Derfor findes der mange forskellige varianter af amuletter, hvor de forskellige “beskyttelser” kombineres.